Gode råd

Vi gi´r gerne gode råd om dine fødder

Smerter i ryg, knæ eller hofte? Er du sikker på at det ikke stammer fra fødderne?

Mange lægger ofte vejen forbi Ro´s Fodterapi - Klinik for Fodterapi i Hedegade, Roskilde. Men også folk uden specifikke problemer med fødder, opsøger i stigende grad os som fodterapeuter.

At sørge for føddernes almindelige sundhed er også en stor del af vort arbejde, fordi man kan forhindre problemer i at opstå eller blive forværret, ved at holde sine fødder sunde.

Hvad mange ikke ved er, at det kan være en god idé at gå til os, hvis man har smerter i fx ryg, knæ eller hofte, fordi generne meget vel kan stamme fra fødderne.

Hvis ens fødder ikke fungerer anatomisk korrekt, absorberer de ikke stød, og det kan forplante sig til andre dele af kroppen. Det kommer især til udtryk, hvis man dyrker en sportsgren, som belaster fødderne. På baggrund af en analyse af måden man går på, udarbejder fodterapeuten specialindlæg, som kan kompensere for ubalancen og dermed afhjælpe eller forebygge smerter fx i ryg, knæ eller hofte.

Dine fødder er en unik konstruktion, som bærer dig igennem hele livet. Foden er bygget til at klare store belastninger. Under almindelig gang kan dine ankelled blive belastet med, hvad der svarer til tre-fire gange din kropsvægt.

Din fod består af tre fodbuer, en langs den ydre side af din fod, en langs indersiden af din fod og en på tværs af din forfod. Det er de sidste to fodbuer, som har betydning for leddenes stilling i foden, og hvordan musklerne arbejder sammen (muskelbalance) op gennem din krop.

Din fod kan påvirke dine knæ og hofter

Hvis den inderste fodbue (svangbuen) er slap eller mangler, som ved platfod, vil det påvirke dit ankel-, knæ- og hofteled til at rotere en smule indad. Dit bruskvæv i knæleddene og musklerne omkring dine knæled vil i så fald blive overbelastet. Visse muskler omkring knæleddet vil blive slappe, og andre muskler vil være meget spændte og stramme.

Når de muskler, der styrer knæet, ikke kan arbejde, som de skal, kan det på langt sigt give dig ledsmerter. Det er fordi du overbelaster dele af dine knæ. Når din ledbrusk bliver belastet uhensigtsmæssigt kan det medføre, at du udvikler slidgigt (artrose) i dit knæled.

Har du en slap svang, der er fleksibel, kan musklerne i mange tilfælde trænes op, så svangen spændes. Når din svang bliver stærkere, vil det have en positiv indvirkning på dine knæ og hofter, der i stedet for at pege indad vil rette sig til en mere lige stilling (leddets midterstilling). Det vil belaste ledbrusken i knæleddene mindre og mindske din risiko for skader i knæene samt mindske risikoen for at udvikle slidgigt.

Dine knæ kan påvirke din ryg

Foden kan påvirke, hvordan du bevæger dit knæled, og knæleddets bevægelse kan forplante sig op i din rygsøjle. Hvis du f.eks. går med dine knæ overstrakt (låst), vil det hindre den naturlige bevægelse i din lænd, hvilket på sigt kan ødelægge dine bruskskiver (discus) i rygsøjlen og give dig rygproblemer.

Få flere gode råd hos Ro´s Fodterapi - Klinik for Fodterapi i Hedegade, ring allerede idag på telefon 46 37 03 10 og bestil tid til din næste fodbehandling hos din lokale statsaut. fodterapeut.

!");