Fodens opbygning og anatomi

Har du styr på dine fødder?

Hos Ro´s Fodterapi - Klinik for Fodterapi i Roskilde er vi specialister i netop dine fødder, og som statsaut. fodterapeut er vi uddannet til, at give dig råd, vejledning og ikke mindst behandling af dine fodproblemer.

Derfor er det også vigtigt for os, at vi ved alt om fodens både kompleks og stærk opbygning. Anklen fungerer på samme tid som fundament, støddæmper og afsætsrampe. Foden påvirkes ofte af enorme tryk gennem fleksibilitet og elasticitet.

Foden og anklen

 • 26 knogler (1/4 af kroppens knogler)
 • 33 led
 • Mere end 100 muskler, sener og ligamenter
 • Et netværk af blodårer og nerver
   

Alle disse komponenter arbejder sammen og giver kroppen understøttelse, balance og bevægelighed. Er der noget, der ikke fungerer i en af disse strukturer, kan det give problemer i selve foden og/eller problemer andre steder i kroppen, typisk ryg, hofter og knæ.

Fodens opdeling

Foden består af tre dele: Forfoden, mellemfoden og bagfoden.

Forfoden består af fem tæer, som er forbundet med led. Storetåen har kun to knogler, mens de små tæer har tre knogler. Storetåens grundled har to knogler (sesamknogler), der ligger som en knæskal under tåen. De aflaster tryk og styrer storetåens bevægelser. Når vi går, føres hele kroppens vægt over forfodens led.

Mellemfoden består af fem knogler, der hænger sammen med flere led med minimal bevægelighed. Disse knogler skaber fodbuen, og de fungerer som støddæmpere. Knoglerne i mellemfoden er forbundet med muskler til forfoden, bagfoden og bue ligamentet (fascie plantaris).

Bagfoden består af tre knogler (calcaneus, talus, os cuboideum) og led, der forbinder anklen med mellemfoden. Det er disse led, der gør, at vi kan gå.
Muskler, sener og ligamenter:
Der er 20 muskler i foden, som giver foden dens form ved at holde knoglerne på plads. Ved sammentrækninger styrer de fodens form, når vi går.

De vigtigste muskler er

 • Tibiales anterior musklen - som får foden til at bevæge sig op.
 • Tibiales posterior musklen - som understøtter fodbuen.
 • Peronær musklerne - som styrer fodens ydre bevægelse.
 • Bøjemusklerne (flexorerne) - som stabiliserer tæerne, når vi går.
 • Strækkemusklerne (ekstensorerne) - som hjælper med at føre fod og tæer bagud, når vi går.

Anklens anatomi

Ankelleddet afgrænses af skinnebenet (tibia) opadtil, rullebenet (talus) nedadtil og til siderne af den yderste (fibula) og den inderste ankelkno. Ledfladerne er bruskbeklædte.

Leddet er stabiliseret af et vifteformet ledbånd (deltoideum) på indersiden samt af tre ledbånd på ydersiden. Desuden passerer sener, nerver og blodkar ankelleddet.

Bagtil på hælbenet (calcaneus) hæfter achillessenen, som er senen fra den store lægmuskel.

!");